Doborovoľníci ukončili rekonštrukciu dvoch vojnových cintorínov

03.10.2011 Medzilaborce

Palota/Stebník 3. októbra (TASR) - Na východe Slovenska sa v týchto dňoch oficiálne skončila rekonštrukcia dvoch cintorínov z čias 1. svetovej vojny. Obnovu pietnych miest v Palote, okres Medzilaborce, ako aj v Stebníku v okrese Bardejov zrealizovali v uplynulom období dobrovoľníci v spolupráci so samosprávami dotknutých obcí. Revitalizáciu oboch areálov sa im podarilo uskutočniť okrem vlastného úsilia aj vďaka finančnej podpore získanej z externých zdrojov.
Ako informoval predseda Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy Martin Drobňák, k slávnostnému otvoreniu a posväteniu vojnového cintorína v Palote, kde je pochovaných 151 obetí bojov z čias 1. svetovej vojny, došlo v piatok 30. septembra. Prvé práce zamerané na jeho záchranu odštartovala miestna samospráva ešte v roku 2007. Plochu celého areálu vyčistila od náletových drevín, obnovila hrobové polia a na cintoríne zároveň pribudol centrálny drevený kríž. Dobrovoľníci z obce v spolupráci s KVH Beskydy následne pietne miesto v ďalších rokoch oplotili, vybudovali k nemu nový prístupový chodník, osadili tam informačnú tabuľu a na jednotlivé hroby umiestnili drevené kríže. "Rekonštrukcia bola realizovaná za podpory Ministerstva vnútra SR a rakúskeho Čierneho kríža zaoberajúceho sa starostlivosťou o vojnové hroby," doplnil Drobňák.
Slávnostné ukončenie rekonštrukčných prác na cintoríne pri Stebníku a jeho posvätenie prebehlo v sobotu 1. októbra. "Podľa archívnych materiálov je tu celkove pochovaných 189 padlých vojakov rakúsko-uhorskej a ruskej armády," vysvetlil predseda KVH Beskydy. Rekonštrukčné práce odštartovali jeho členovia v spolupráci s miestnymi dobrovoľníkmi v roku 2009. Najprv pristúpili k zameraniu hrobových polí, výstavbe centrálneho monumentu, oploteniu areálu a následne k vybudovaniu novej vstupnej brány. Na jednotlivé hroby pribudli o niečo neskôr drevené kríže a v ich blízkosti tabuľa informujúca o histórii tohto pietneho miesta. "Jeho rekonštrukcia bola realizovaná za podpory Komunitnej nadácie Prešov a takisto rakúskej organizácie Čierny kríž," uzavrel Drobňák.
Občianske združenie KVH Beskydy vzniklo v roku 2004. Jeho členovia sa od počiatku venujú výskumu problematiky 1. svetovej vojny na severovýchode Slovenska, publikačnej činnosti, ako aj praktickým opravám viacerých vojnových cintorínov. Momentálne ich realizujú aj na pietnych miestach z tohto obdobia v katastroch obcí Výrava, Becherov alebo Chmeľová.
 

Vyberte región